wróć i sprawdź
więcej przepisów

Choinka z bułeczek cynamonowych

Czas przygotowania: około 2,5 godz.

Składniki:

  • 540 g mąki pszennej
  • 55 g Cukru Pudru Diamant
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 20 g drożdży świeżych
  • 75 g masła, roztopionego
  • 250 ml mleka, można użyć napoju roślinnego
  • 2 duże jajka

Cynamonowa posypka:

  • 50 g masła
  • 200 g Drobnego Cukru Trzcinowego Diamant
  • 3 łyżki zmielonego cynamonu

Wykonanie:

Przesiej mąkę pszenną. Zrób rozczyn z drożdży. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto, a pod koniec dodaj roztopiony tłuszcz. Wyrób ciasto ponownie i uformuj z niego kulę. Przełóż ją do oprószonej mąką miski i odstaw na około 1,5 godziny.


Po tym czasie ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło. Później roztop masło i lekko przestudź. Cukier trzcinowy wymieszaj z cynamonem.


Przygotowany prostokąt ciasta posmaruj roztopionym masłem i posyp cynamonowym cukrem, a następnie zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku. To idealne zadanie dla małych rączek świątecznych pomocników. Ostrym nożem pokrój na mniej więcej 3 – 3,5 cm kawałki, a następnie układaj je w formie o wymiarach 23 x 33 cm, formując kształt choinki. Przykryj ręczniczkiem kuchennym i odstaw na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz około 20 minut. Jeszcze ciepłe bułeczki można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Choinka smakuje najlepiej jeszcze ciut ciepła, wyłożona na stół po to, by każdy mógł oderwać sobie bułeczkę, a następnie maczać w kakao. Podpowiadamy, by postawić na mleko roślinne, najlepiej migdałowe, i korzenne przyprawy.

Dziękujemy za Waszą pomoc!

oznacz nas #slodkielaczynaswieta
aby wspólnie szerzyć misję SOS Wiosek Dziecięcych

Obserwuj nas i bądź na bieżąco
z naszymi nowościami: