wróć i sprawdź
więcej przepisów

Mini tarty cytrynowe zapakowane z widelczykiem drewnianym

Składniki:

  • Na kruche ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 1 i 1/2 łyżki cukru pudru Diamant
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • Na masę cytrynową:
  • 1/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru drobnego Diamant
  • 1/2 szklanki świeżego soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Wykonanie:

  • połącz wszystkie składniki na kruche ciasto i jak najszybciej zagnieć. Gotowe ciasto schłodź w lodówce przez 1/2 godziny.
  • Schłodzonym ciastem wylepiaj foremki.
  • Foremki piecz w 180 °C około 10 minut, aż ładnie się zrumienią, a następnie przestudź.
  • Przesianą mąkę połącz z cukrem w misce, dodaj skórkę i sok z cytryny.
  • Wymieszaj, aż składniki się połączą.
  • W drugiej misce ubij jajka, dodatkowe żółtko oraz szczyptę soli na puszystą masę.
  • Delikatnie połącz obie masy i dokładnie wymieszaj.
  • Do ostudzonych tart wlej masę i piecz w 150 °C przez około 15 minut.
  • Na gotowe tarty połóż drewniany widelczyk i przewiąż wstążką na prezent.

Dziękujemy za Waszą pomoc!

oznacz nas #slodkielaczynaswieta
aby wspólnie szerzyć misję SOS Wiosek Dziecięcych

Obserwuj nas i bądź na bieżąco
z naszymi nowościami: