wróć i sprawdź
więcej przepisów

Świątecznie udekorowana tarta żurawinowa z białą czekoladą

Składniki:

  • Na spód:
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 5 łyżek oleju kokosowego (stopionego)
  • 2 łyżki cukru drobnego Diamant
  • Na warstwę żurawinową:
  • 2 szklanki żurawiny (świeżej lub mrożonej)
  • 1 szklanka wody
  • 1/4 szklanki syropu trzcinowego Diamant
  • Na warstwę białej czekolady:
  • 2/3 szklanki mleka kokosowego
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
    (namoczonych*)
  • 3/4 szklanki masła kakaowego lub zwykłego
  • 1/4 szklanki cukru drobnego Diamant
  • szczypta soli
  • 100 g białej czekolady

Wykonanie:

  • Spód:
  • wrzuć płatki owsiane i migdały do miski, a następnie zmiksuj do połączenia.
  • Dodaj cukier oraz olej kokosowy, zmiksuj na wilgotną mieszankę.
  • Masę przełóż do formy. Mocno wciśnij i dociśnij również po bokach.
  • Piecz w 180 °C przez około 10-15 minut, aż masa stanie się złotobrązowa.
  • Odstaw do schłodzenia.
  • Warstwa żurawinowa:
  • w małym rondelku wymieszaj żurawinę, wodę i syrop klonowy. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż żurawina się rozpadnie.
  • Za pomocą blendera przetrzyj żurawinę dodając trochę wody, jeśli sos jest zbyt gęsty.
  • Dodaj 1 łyżeczkę agaru w proszku i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut, a następnie odstaw na kilka minut do ostygnięcia.
  • Posmaruj sosem żurawinowym spód sernika wstaw do lodówki na 15 minut.
  • Czekolada i dekoracje:
  • w małym rondelku na małym ogniu rozpuść białą czekoladę oraz masło. Odstaw na bok.
  • W misie blendera lub robota kuchennego umieść orzechy nerkowca, cukier i mleko kokosowe. Miksuj do całkowitej gładkości.
  • Dodaj roztopioną białą czekoladę i miksuj do połączenia.
  • Mieszankę wylej na ciasto i wstaw do lodówki na około 2-3 godziny.
  • Na sam koniec czekoladowy wierzch udekoruj żurawiną** i kawałkami białej czekolady. Podawaj od razu!

Uwagi:

  • * Orzechy nerkowca moczyć w wodzie przez noc lub minimum 3-4 godziny.
    ** Część żurawiny do dekoracji zanurz w roztopionym z niewielką ilością wody cukrze, następnie obtocz w cukrze drobnym Diamant.

Dziękujemy za Waszą pomoc!

oznacz nas #slodkielaczynaswieta
aby wspólnie szerzyć misję SOS Wiosek Dziecięcych

Obserwuj nas i bądź na bieżąco
z naszymi nowościami: