wróć i sprawdź
więcej przepisów

Trufle czekoladowo-pomarańczowe

Czas przygotowania: około 20 min.

Składniki:

  • 75 g śmietany kremówki 36%
  • 200 g gorzkiej czekolady (min 70%)
  • 20 g Cukru Pudru Diamant
  • skórka otarta z jednej, dobrze wyszorowanej pomarańczy
  • pół łyżeczki olejku migdałowego
  • gorzkie kakao do obtaczania

Wykonanie:

Śmietankę podgrzej w rondelku. Gdy będzie ciepła, dodaj cukier puder, skórkę z pomarańczy i olejek migdałowego. Wszystko dobrze wymieszaj i zagotuj. Gdy to się stanie, zdejmij rondelek z palnika i dodaj czekoladę, a następnie wymieszaj, by składniki się połączyły na gładką masę.
Gdy wystygnie, wstaw masę do zamrażalnika na około 20 minut by stężała. Po tym czasie wyjmij ją z lodówki, wycinaj łyżeczką okrągłe kształty, formuj kulki i obtaczaj w kakao lub Cukrze Drobnym Diamant. Jest to bardzo przyjemna czynność, dlatego chętnie wezmą w niej udział dzieci!

Dziękujemy za Waszą pomoc!

oznacz nas #slodkielaczynaswieta
aby wspólnie szerzyć misję SOS Wiosek Dziecięcych

Obserwuj nas i bądź na bieżąco
z naszymi nowościami: